Jobb lenne megelőzni: 2050-re több hulladék lehet az óceánokban, mint hal

Tavaly már kijött egy egészen hihetetlen adat az óceánok szennyezettségéről, de most egy annál is megdöbbentőbb, tudományos alapú és sajnos teljesen reális előrejelzés készült az ügyben.
Ha esetleg még nem olvasta az óceánokban úszkáló műanyag hulladékokról szóló tavalyi jelentés összefoglalóját, kapaszkodjon meg: 269 ezer tonna szemétről van szó. Ennél is megdöbbentőbb az a tanulmány, amely egy sor adattal támasztotta alá, hogy a következő évtizedekben elfajulhat a helyzet. Hogy mennyire? 2050-re az óceánokban található műanyagok tömege nagyobb lehet, mint az összes halé.

A két legfontosabb tényező, amely – a várható növekedésük miatt – idáig vezethet: jelenleg a műanyagok 95 százalékát egyszer használjuk és nincs újrahasznosítva, ezek harmada pedig az óceánokban végzi. Hiába van sok ötlet és találmány az óceánok tisztítására, ezt a tempót nem lehet követni a jelenlegi módszerekkel, azt meg végképp nehéz, ami ezután várható.

A piaci és tudományos kutatások összegzése alapján a következő 20 évben duplázódhat, 2050-re pedig négyszeresére emelkedhet az éves műanyag előállítása, amely jelenleg 311 millió tonna.

A cikk eredetileg a hvg.hu-n jelent meg
A kép forrása:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s