Robotok az óceán savasodása ellen

A Kaliforniai Egyetem nano­mérnökei apró robotokkal tisztítanák meg az óceánokat a szén-dioxidtól, így csökkentve azok savasodását. Az apró szerkezetek a környezet segítségével működnének és mozognának, a szén-dioxidot pedig szilárd kalcium-karbonáttá alakítanák.

Az első tesztek szerint a terv működhet: a robotok 5 perc alatt eltávolították a tengervíz szén-dioxid-tartalmának 88 százalékát. Néhány problémát ugyanakkor még meg kell oldaniuk a kutatóknak. A kísérlet során a tudósok hidrogén-peroxidot adtak a vízhez, amely reakcióba lépett a robotok egyik alkotóelemével, a platinával, így a szerkezetek a mozgásukhoz szükséges oxigént tudtak létrehozni. Az egész óceánhoz ugyanakkor nehéz lenne hidrogén-peroxidot adni, ráadásul a platina meglehetősen drága.

A kutatás következő lépéseként megpróbálják elérni, hogy a robotok a mozgásukhoz és a szén-dioxid kivonásához a természetben fellelhető anyagokat használjanak. „A jövőben lehetséges, hogy ezeket a minirobotokat egy víztisztító rendszerben használjuk majd. Mint egy dekarbonizáló erőmű.” – Kevin Kaufmann, a Kaliforniai Egyetem munkatársa
Katasztrofális az óceánok helyzete
A WWF jelentése, a Living Blue Planet szerint a túlhalászás, a klímaváltozás és az óceánok elsavasodása miatt 1970 óta a felére csökkent a tengeri emlősök, madarak, halak és hüllők egyedszáma. A szardíniák, a tonhalak a makrélék száma 74%-kal esett vissza.
Ha nem változik a helyzet, az elsavasodó óceánok 2050-re a világ összes korallzátonyát elpusztítják. Márpedig a korallok sok élőlénynek adnak otthont: csak az ausztráliai Nagy-korallzátonyon 1500 különböző faj él. Az elsavasodás nemcsak a zátonyokra jelent közvetlen veszélyt, hanem egyes élőlényekre is. Vannak például olyan kagylófélék, amelyeknek nagy szükségük van a tengervízből kivonható kalciumra, mert ez teszi erősebbé a páncéljukat, illetve segíti a belső szerveik fejlődését.
Kép forrása: http://www.wired.co.uk
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s